Jak získat potravinářský průkaz?

Mezi nabídkami brigád často narazíte na ty, při kterých budete manipulovat s potravinami. Na všechny takové práce budete potřebovat potravinářský průkaz. Jak jej získat a kdy ho musíte mít se dozvíte v následujícím článku.

 

Ti studenti, kteří pracují v potravinářském sektoru bez průkazu, velmi riskují. Každý pracovník, který u sebe při náhodné kontrole průkaz nemá, může dostat od potravinářské inspekce pokutu až do výše 1 000 korun.

 

Pokud se stane, že pracovník nechal průkaz doma, musí ho donést další den při následné kontrole, pokud ho nepředloží, dostane pokutu on i jeho zaměstnavatel.

 

Kdy přesně je průkaz potřeba?

Nutnost potravinářského průkazu je přesně vymezena v zákoně č.258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví. V § 19 tohoto zákona jsou taxativně vyjmenovány všechny činnosti- jedná se o provozování stravovacích služeb, výroba potravin, uvádění potravin do oběhu, výroba kosmetických prostředků, provozování úpraven vod, provozování holičství, kadeřnictví, pedikúry, manikúry, kosmetických, masérských, regeneračních nebo rekondičních služeb, provozování živnosti, při níž je porušována integrita kůže a ve které se používají k péči o tělo speciální přístroje.

 

  • Cena vystavení průkazu se pohybuje v řádech stokorun, které platíte přímo lékaři.

 

  • Platnost průkazu může být stanovena na dobu určitou, nebo neurčitou.

Jak průkaz získat?

Potravinářský průkaz musíte vyřídit ještě před zahájením činnosti. Vydává ho zpravidla praktický lékař (popřípadě závodní lékař) na základě prohlídky. Tato prohlídka by měla prokázat, že jste zdrávi a netrpíte žádnou infekční chorobou. Vyšetření probíhá přibližně tak, že lékař zhodnotí váš současný zdravotní stav, poté odebere potřebné vzorky a stěry, které zašle do laboratoře. Na základě jejich výsledků potom buď vystaví, nebo nevystaví potravinářský průkaz. Do něj může též vyznačit jeho platnost.